Det fascinerende med vår kjente fugl, skjæra

Vi ser dem nesten hele tiden når vi går utenfor hjemmene våre. De stjeler maten din når du ikke ser på og plager nabo katta når den får sjansen til det. Disse dyrene er plagsomme for mange, men utrolig intelligente dyr. De er mest kjent som tyver. De plukker alltid meg seg skinnende ting for å pryde sine reit. Skjærene spiser også andre fugler som forsvarsløse sang fugler og egg fra andre reir. Deres stygge uvaner medfører til at andre arter forsvinner. Sist nevnte er egentlig bare et rykte, siden det ikke har blitt bevist at dette er tilfelle. Det er bare et ondt rykte som skjærene har fått, fordi de har mange fiender blant mennesker. Det er sant at de er rovdyr, men det finnes ingen bevis på at andre fuglearter har blitt redusert kraftig på grunn av skjæra.

Du kan lese mer om skjæra her.

Det finnes mange arter av skjæra rundt omkring i verden, men den vi har hjemme er en eurasian magpie (pica pica). Forskere har gjort mange eksperimenter for å finne ut om den typiske stereotypen at de stjeler er sant. De gav skjærene to hauger med nøtter. Den ene var nesten skinnende som skruer, ringer og rektangler av aluminiums folie, mens i den andre haugen var det fantes det helt like objekter bortsett fra at de hadde sprayet dem matt blått. De ble veldig distrahert fra foringen av disse objektene. Men de ble ikke åpenbart tiltrukket mer av de skinnende gjenstandene enn de blå. I to av de 64 testene tok skjæra med seg en ring men slapp den etter kort tid. Skjæra finnes mye i dette området hvis du vil teste selv. Eller her.

Hvis du studerer skjæra i hagen din kan du se hvordan de operer sammen i flokk. Jeg observerte engang i hagen at det var 9 av de på gresset, 8 stod på linje, mens den niende skjæra gikk frem og tilbake mens han pratet med de andre. Rett etterpå splittet de seg opp i to og to grupper fra hverandre, for å lete etter mat eller lignende. Det var utrolige fascinerende å se på. Jeg ble overrasket av hele hendelsen, og revurderer faktisk om de er smartere enn det vi mennesker tror.