Det spesielle med måkene

Du ser de overalt nesten, enten du er på stranda eller innenlands. Ser du en måke på et bolig tun å

gir den mat, så kan du regne med at 20 til 30 måker til vil komme i løpet av noen få minutter. Hvis du spør folk om hva de mener om måker, vil de fleste reagere med avsky. Disse dyrene lurer seg strender og andre steder for å nappe med seg matbiter fra en piknik som står ubeskyttet. De søler til brygger, tettsteder og biler med måke bæsj, de elsker også å flokke seg rundt McDonalds kjeder for å smake på rester som folk har sølt eller kastet fra seg. Forskerne har en annen mening om måkene. Ved kysten der de legger egg, bygde de reir i kolonier av tusenvis av måker. Måkene hadde en elegant sosial atferd. Deres flokker består av koreograferte stillinger og vokaliseringer. De kommuniserer med hverandre når det er nærvær av mat, sinne, paring, rovdyr, sult og samarbeid.

Å gå inn i en måke koloni, er som å scene fra Alfred Hitchcock’s fuglene, ikke fullt så like ille, de lar deg være i fred, selv om det har blitt rapportert noen ganger at måker kan angripe mennesker, men det kommer av at mennesker nærmer seg reirene til måkene eller lignende. Menneske foreldre kunne lært mye fra måkene. For måkenes suksessfulle reproduksjon krever hele tiden en tilstedeværelse og oppmerksomhet fra begge foreldrene. De har perfekte kommunikasjons og koordinasjons ferdigheter, og en serie av komplekse forhandlinger innenfor samholdet der måkene legger reir sammen. Ubeskytta egg eller baby fugler klarer kun å overleve noen sekunder i tøffe nabolag. Derfor splitter foreldrene ansvaret, mens en leter etter mat, blir den andre hjemme og passer på reiret.

Du får prøve å kaste masse chips i vannet der det er i mye måker og sjekk ut dens bevegelser når den skyter i full hastighet med nebbet ned i vannet, mens noen andre retter ut klørne for så å ta flakene opp fra vannet. Det er ganske fascinerende å se på akrobatiske manøvrene de utfører. Jeg kan garantere at det er utrolig fascinerende å se på.