Vi er alle samboere med spurven

Litt fakta om spurven

Selv om du ikke vet det har du mest sannsynlig vært omringet av spurver hele ditt liv. Passer Domesticus er en av de mest vanligste dyrene her i verden. De har blitt funnet i hele Europa Nord Afrika, Amerika og i Asia og det finnes mer spurver enn det finnes mennesker. De har blitt sett øverst i Empire State Building, der arbeiderne ga dem mat. De har også blitt observert mer en 500 meter under bakken. De finnes nesten overalt, så har du ikke sett en så må du skaffe deg briller eller kunnskap om denne praktfulle fuglen.

Les mer om fugler her

Hus spurven

Hus spurven ble først sett levende i Afrika. Det første tegnet av hus spurven er basert på et 100,000 år gammel hule i Israel. Der fant de nemlig 2 kjevebein fra en spurv. De har stor grunn til å tro at spurven har vært i kontakt med mennesker siden det også ble funnet mennesker i samme hule. Disse fuglene var veldig lik den moderne hus spurven. En studie som universitetet i Oslo har gjort, viser at hus spurven skiller seg ut fra andre fugler. De migrerer nemlig. De bor der det er gress i Midtøsten, og er ikke avhengig av mennesker. De er ville og de jakter mat på naturlige steder.

Utrydding av spurven

Kanskje vi kunne ha det bra uten spurven, Et dyr som stjeler fra vår industri. Hvis det er det du føler er det ikke første gangen det har skjedd. I Europa på 1700-tallet stemte den lokale regjeringen utrydning av hus spurven og andre dyr assosiert med jordbruk. I noen deler av sovjet fikk du skattene dine redusert for antall spurv hoder du hadde levert inn. 200 år senere kom en som het Mao Zedong til makten i Kina. Han kalte for å utrydde milliarder av spurv, fordi spurven spiste av avlingen deres og eksporten av ris gikk drastisk ned. Det var et par hundre millioner mennesker i dette store distriktet, folk viftet med laken og andre ting, sånn at spurven ikke fikk lande og døde utslitt i luften. De ble fanget i nett, forgiftet og drept. Etter dette gikk produksjonen opp, men etter bare noen måneder begynte flere millioner av mennesker å dø av sykdommer som kom fra mygg og andre bite dyr, noen ble syke av malaria og døde. Andre sykdommer oppstod også etter hvert, fordi de fjernet spurven, som stod for mesteparten av mygg spisingen.